Debatt om e-val

Thore Husfeldt, datalogiprofessorn som deltog i den avancerade studiegruppen om det Digitala Samhället, argumenterade i gårdagens Sydsvenskan mot vallagskommitténs förslag på försök med e-val. Endast miljöpartiet har varit kritiska till förslaget bland partierna. Nya WermlandsTidningen är en av de kritiska pressrösterna. Tydligen har regeringen börjat vackla – det blir inga försök 2014

Husfeldts huvudargument  mot elektroniska val är: Hemlighet och transparens är centrala egenskaper för demokratiska val, och de kan inte förenas med elektroniska val.

”Det är en enorm skillnad mellan att shoppa, deklarera och sköta sina bankaffärer via nätet och att rösta i ett demokratiskt val. Det är sällan vi dataloger avfärdar informationsteknologi. Men på den här punkten är vi överens:

Öppna och hemliga val är olämpliga föremål för digitalisering, oavsett om det skulle ske via internet eller med hjälp av maskiner i vallokalen. 

Så e-röstning är som allt annat på nätet. Det är varken hemligt eller genomskådligt.”

Publicerad i Uncategorized

Lämna ett svar

Det digitala samhället
Det digitala samhället är en ett fönster på nätet för den forskargrupp om digitala frågor som leds av Per Runeson och Stefan Larsson och huserar på det s.k. Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet. Gällande forskningstema handlar om Tillit i det digitala och inkluderar 10 forskare från 5 fakulteter. Läs mer i flikarna i bloggen.
Twitter